Cuneraweg 9c
4051 CE Ochten – Nederland
Telefoon: 085 – 902 02 40
info@ojah.nl

Alternatief voor vlees

Een alternatief voor vlees

Een plantaardige revolutie bereiken we samen door het eten van een alternatief voor vlees. Want minder vlees eten is beter voor het milieu en je gezondheid. Het verlaagt de uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt aangetast. Het is niet nodig om iedere dag vlees te eten, dit kun je best vervangen door een alternatief. Hiermee stimuleren we een duurzame wereld en verbeteren we onze voetafdruk op de wereld. Het eten van een alternatief voor vlees zorgt er tevens voor dat we minder land, energie, Co2-uitstoot en water nodig hebben om onze wereld te kunnen voeden.

Waarom is een alternatief beter?

Vlees heeft veel invloed op het klimaat, in vergelijking met andere producten. Kippenvlees bijvoorbeeld heeft het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meeste. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. En door een toenemende vraag naar vlees komen door productie daarvan broeikasgassen vrij, kunnen mestproblemen ontstaan en is er wereldwijd veel ruimte en water nodig om veevoer te verbouwen. Onder andere hierdoor ontstaat ontbossing en verdwijnen onze regenwouden. Een alternatief voor het probleem dat ontstaat is dus bijvoorbeeld door te kiezen voor een dagje plantaardig eten zoals mensen doen die flexitarisch eten.

Daarnaast heeft het eten van een alternatief voor vlees een positievere werking op je gezondheid dan het eten van vlees. Rood, en met name bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham, worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Daarom is het voor je gezondheid beter om vlees te eten met mate of een alternatief te zoeken. Ook het eten van rauw en verbrand vlees is minder goed voor je omdat het ziekteverwekkers kan bevatten en verbrand vlees PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) bevat die alvleesklier- of darmkanker veroorzaken.

De voordelen van een alternatief voor vlees

Het eten van vlees is natuurlijk niet alleen maar slecht want het bevat ook voedingsstoffen zoals eiwit, diverse B-vitamines en ijzer. En het kan een bijdrage leveren aan een gezond voedingspatroon. Maar zoals met vrijwel alles geldt ook hier, eet je er teveel van dan kan dat slecht zijn voor je gezondheid. En het eten van minder vlees, of het consumeren van een alternatief voor vlees, kan er juist voor zorgen dat het risico op verschillende ziekten wordt verlaagd. Het eten van peulvruchten en noten heeft diverse gezondheidsvoordelen en draagt bij aan een plantaardig dieet. Tevens vind je in de supermarkten tal van producten die kunnen dienen als alternatief voor vlees zoals tofu, bonen, peulvruchten, noten, zaden en zeewier die zeker niet onderdoen voor vlees. Ook liggen er genoeg vleesvervangers in de supermarkten die gemaakt zijn van grondstoffen als soja, erwt en graan en prima zijn voor als je een alternatief zoekt en bij wil dragen aan een betere wereld.