plantaardige eiwitten

Wereldwijd stijgt de vraag naar plantaardige eiwitten, zeker in Nederland. In 2017 is tussen de 4 en 5% veganist of vegetariër, en ruim de helft van de Nederlanders eet minstens drie keer per week geen vlees tijdens de warme maaltijd (Waart, de S., 2017).

Plantaardige eiwitten dragen bij aan een duurzame voedselketen. Voor de productie van 1 kg droog rundereiwit is al snel 26 kg droog planteneiwit nodig (*), terwijl er voor Beeter ca. 1,5kg droog planteneiwit nodig is. Hoe dit kan? Heel simpel, dieren eten namelijk kilo’s peulvruchten (waaronder soja) en tarwe in de tijd dat ze (nog) leven. Dat geldt voor alle dieren die wij opeten. In onderstaande tabel staan de getallen voor diverse eiwitconversies voor verschillende vleessoorten.

 

Kg voereiwit, kg geconsumeerd eiwit

Bron:
Wageningen Universiteit Animal Science Group 2009*
Beeter: Ojah B.V. 2017

Door de soja rechtstreeks te eten in plaats van indirect, is de besparing enorm. Onze missie is dan ook om met de productie van smakelijke plantaardige eiwitten, een plantaardige eiwitrevolutie maximaal te stimuleren.

Naast de duurzaamheidsvoordelen, lijkt de consument zich steeds bewuster te worden van de gezondheidsvoordelen van het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardig eiwitten.

* L.B.J. Šebek, E.H.M. Temme,“Human protein requirements and protein intake and the conversion of vegetable protein into animal protein”; Wageningen Universiteit, Rapport 232, p. 12 – Animal Science Group, 2009