Flexitarisch
Flexitarisch
Flexitarisch consumeren betekent dat je een dieet volgt waarbij je één of meerdere dagen per week geen vleesproducten eet. Sommige mensen kiezen hier bewust voor, anderen zijn flexitarisch zonder dat ze het weten. En misschien heb je nog nooit van het woord gehoord maar het wordt steeds populairder. Het valt in het straatje van vegetarisch en veganistisch maar van deze drie termen is flexitarisch de minst drastische. Vegetariërs willen namelijk alleen geen vlees en veganisten eten en gebruiken helemaal geen producten die van een dier af komen.
Waarom flexitarisch?
Een persoon die flexitarisch eet kun je dus zijn zonder een reden maar veel mensen kiezen hier toch bewust voor. En de beweegredenen om flexitarisch te eten zijn lang niet altijd hetzelfde. Sommige mensen willen minder vlees consumeren voor hun eigen gezondheid omdat algemeen bekend is dat teveel daarvan niet goed voor je is. Anderen denken hierbij aan het welzijn van dieren, het milieu of afvallen omdat ze hun voetafdruk op de wereld willen verbeteren. Of ze denken aan een combinatie van alle vier de redenen.
Toch willen veel mensen vlees niet helemaal uit hun leven bannen en vinden ze dit moeilijk omdat het een gewoonte is geworden in hun leven die ze dan moeten doorbreken. Ze gooien daarmee hun hele leven om en vinden dit een te grote stap om te nemen. De keuze om flexitarisch te eten is dan een kleinere stap die ze kunnen zetten in de goede richting, zonder het eten van dierlijke producten geheel op te moeten geven.
Voor – en nadelen
Vlees bevat, naast goede voedingsstoffen, ook veel verzadigde vetten. En verzadigde vetten zorgen voor overgewicht en voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De kans op besmetting met salmonella kan ook veroorzaakt worden wanneer het niet goed doorbakken is. Om je gezondheid erop vooruit te laten gaan kun je er daarom bewust voor kiezen om één dag, of enkele dagen, een plantaardig dieet te volgen zoals mensen doen die flexitarisch eten. Pas wel op: wanneer je het consumeren van dierlijke producten volledig uit je dieet bant, en je dus vegetarisch of veganistisch eet, kan het voor komen dat er een tekort ontstaat aan vitamine B12 en mineralen. Zorg er dus voor dat je dit compenseert met andere producten, zoals vleesvervangers, met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12. Daarom is de keus om flexitarisch te consumeren nog helemaal niet zo’n slechte!