Cuneraweg 9c
4051 CE Ochten – Nederland
Telefoon: 085 – 902 02 40
info@ojah.nl

Food innovatie

Een food innovatie door starters

De focus binnen bedrijven in de voedselsector ligt steeds meer en vaker op food innovatie. Hoewel veel innovatieve ideeën al zijn uitgevoerd en al dan wel of niet succesvol zijn geworden, zijn het vaak startende bedrijven die verrassend uit de hoek komen.

Bij de woorden food innovatie denk je misschien niet direct aan vleesvervangers maar het is tegenwoordig een steeds populairder en actueler onderwerp. Zeker nu de focus de laatste jaren meer ligt op het milieu en de gevolgen van het eten van vlees op het milieu. We proberen steeds meer of een flexitarisch, of vegetarisch, dieet bij ons past. En tegenwoordig geven ook steeds meer mensen aan daadwerkelijk flexitarisch te eten. Meer dan de helft van alle Nederlands eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Dus er liggen veel kansen op het gebied van food innovaties.

Vroeger en nu

Vroeger was dit wel anders. Toen bestonden er nog geen food innovaties en werd er niet nagedacht over de gevolgen van het consumeren van dierlijke producten. Of over hoe duurzaam verpakkingen waren in de supermarkt. Er werd niet gelet of het produceren van een product duurzaam verliep, of er eten verspild werd of überhaupt aan de term vegetarisme. Maar tegenwoordig wordt daar bijna op gehamerd en gelden er regels voor bedrijven wat betreft produceren op milieuvriendelijke wijze. Het bedenken van een food innovatie is dan op zijn plek. Consumenten willen graag weten waar hun eten vandaan komt. Of het verantwoord is om het te consumeren, hoe het geproduceerd, verwerkt en zelfs vervoerd is. Allemaal om inzicht te krijgen in wat ze eten en welke schade dit toebrengt aan de wereld. Daarom is het van belang om als producent inzicht te bieden in herkomst van ingrediënten en wijze van produceren als je een food innovatie bedenkt.

Bedrijven die een food innovatie ontwikkelen worden onderworpen aan strenge controles en willen er dus voor zorgen dat hun footprint op deze wereld zo klein mogelijk is.

Hoe verduurzamen we onze maatschappij met behulp van een food innovatie?

We kunnen dus wel stellen dat de reden voor een food innovatie binnen de foodbranche is dat we door de jaren heen anders zijn gaan consumeren, telen en verpakken. Dit doen we tegen verspilling en voor duurzaamheid. Ook het verpakken van voedsel gebeurt steeds meer op een duurzame manier. Dit initiatief is inmiddels ingevoerd en wordt door diverse supermarkten opgepakt. Veel AGF ligt zonder plastic in de schappen en draagt zo bij aan food innovatie.

We zijn ons steeds meer bewust van het feit dat alles wat wij consumeren effect heeft op het milieu. En dat we gezamenlijk een oplossing moeten om bij te dragen aan een betere wereld. Met behulp van een food innovatie bijvoorbeeld op het gebied van duurzame verpakkingsmaterialen of vleesvervangers zijn we al goed op weg in de goede richting.