Cuneraweg 9c
4051 CE Ochten – Nederland
Telefoon: 085 – 902 02 40
info@ojah.nl

Getextureerd eiwit

Getextureerd eiwit wordt vaak gebruikt als een vlees extender. Er zijn talloze varianten mogelijk waaruit getextureerd eiwit kan bestaan. Eén variant is soja-eiwit. Het voordeel is dat het snel gekookt kan worden en het een eiwitgehalte heeft dat vergelijkbaar is met bepaalde soorten vlees.

Eiwit, ook wel proteïne genoemd, is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft en welke samen met energie in getextureerd eiwit zit. Deze voedingsstoffen vallen onder de macronutriënten, waar ook koolhydraten en vetten onder vallen. Bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.

Getextureerd eiwit is voor iedereen

Voor mensen die veganist, vegetariër of flexitariër zijn, is getextureerd eiwit een uitkomst. Het biedt de voedingsstoffen die een lichaam nodig heeft en wordt op een duurzamere manier geproduceerd dan vlees. Mensen die geen vlees eten willen over het algemeen wel de smaak en bite ervan. Jarenlang werd geprobeerd de textuur te evenaren maar dit blijkt lastig. Tot High Moisture Extrusion werd uitgevonden. Met deze techniek kan eenzelfde soort textuur worden verkregen als van vlees en kan met behulp van getextureerd eiwit een vleesvervanger geproduceerd worden met een vlezige textuur.

Geproduceerd door middel van High Moisture Extrusion

Getextureerd eiwit kan verkregen worden met behulp van nat extruderen, ook wel High Moisture Extrusion genoemd. Dit is een vormgevingstechniek waarbij bijvoorbeeld plantaardig eiwit bewegend door een verwarmde mal geperst wordt. Door deze beweging wordt het plantaardige eiwit nat en gaat het aan elkaar plakken. Al draaiend komt het eiwit uit een buis en wanneer het uiteinde van de buis gekoeld wordt, stolt het eiwit en neemt het een vaste vorm aan waardoor getextureerd eiwit ontstaat. Oftewel een vleesvervanger.

Met behulp van High Moisture Extrusion kan getextureerd eiwit in veel verschillende vormen geproduceerd worden. Dit maakt het een veelzijdig en verwerkbaar product.
Door extrusie ontstaat een product, bestemd voor de mensen die geen vlees willen eten maar toch iets willen dat op basis van plantaardige eiwitten is ontwikkeld en lijkt op de smaak en textuur van echt vlees. En met deze producten kunnen mensen over de hele wereld geïnspireerd worden om meer en vaker voor plantaardige eiwitten te kiezen.

Extruderen wordt niet alleen ingezet met getextureerd eiwit in de voedselindustrie. Het wordt ook veel gebruikt bij het vormen van kunststoffen. Daarnaast wordt extruderen toegepast in de metaalindustrie om bijvoorbeeld platen en profielen van thermoplastisch materiaal te vormen, waar weer raamkozijnen en buizen van worden gemaakt.