Het groeipotentieel van de eiwittransitie
De landbouw en veeteelt zijn verantwoordelijk voor een substantieel deel van onze impact op het milieu: wereldwijd zorgen deze sectoren voor zo’n 20% van de broeikasgasemissies (FAO, 2016). Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, én omdat het past in een gezond eetpatroon, stimuleren o.a. het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad Nederlanders hun vleesconsumptie te minderen en meer eiwit uit plantaardige bronnen te halen. De eiwittransitie is in volle gang. Wat zijn de grootste uitdagingen voor de branche?
Allerlei foodbedrijven, zowel gevestigde namen als nieuwe start-ups, werken aan de ontwikkeling en verkoop van plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel. Zo introduceerde VION vorig najaar Me-At; een op soja gebaseerde vegetarische productenlijn. Vleesbedrijf Equinox kwam met hybride vlees met oesterzwammen. Stegeman ontwikkelde broodbeleg waarbij een deel van het vlees is vervangen door groente, en ontwikkelt geheel vegetarische vleeswaren en vleesvervangers. Nieuwkomers bestormen de ‘vega(n)-markt: BeefyGreen verwerkt het hart van oesterzwammen in vegetarische en hybride producten (een deel van de zwam dat doorgaans als reststroom wordt weggegooid of als veevoer wordt gebruikt). Jaap Korteweg stortte zich dit voorjaar in een nieuw avontuur met Niko Kofferman en richtte ‘Those Vegan Cowboys’ op: een bedrijf dat plantaardige zuivelvervangers gaat ontwikkelen. TOP ontwikkelt samen met Givaudan en Kraft Heinz een fabriekslijn om op grote schaal vervangers van rundvlees te maken.
Lees het volledige artikel op de website van Vakblad Voedingsindustrie
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2020
