Cuneraweg 9c
4051 CE Ochten – Nederland
Telefoon: 085 – 902 02 40
info@ojah.nl

High Moisture Extrusion

Wat is High Moisture Extrusion (HME)?

High Moisture Extrusion is een techniek waarbij water en plantaardig eiwit onder hoge druk en temperatuur gemengd worden. Daardoor wordt de substantie vloeibaar en gaat het aan elkaar plakken. De massa wordt dan draaiend uit een buis geperst. Door het spuitgat van de buis te koelen stolt de eiwitmassa. Voor een vezelige massa moeten de eiwitten tot lange snoeren aan elkaar plakken. Tijdens het High Moisture Extrusion proces wordt in de machine door een bepaalde combinatie van wrijving en afschuiving de gewenste vervezeling verkregen.

Ojah heeft een eigen productielocatie gevestigd te Ochten, waar meel van plantaardig eiwit verwerkt wordt tot hoogwaardig vleesalternatief. Dit wordt gedaan door middel van High Moisture Extrusion, met behulp van een door Ojah ontwikkelde techniek. Het resultaat dat uit de extruder komt is een niet van vlees te onderscheiden product met een vlezige textuur, unieke bite en malsheid. Oftewel, een hoogwaardig vleesalternatief.

 De mogelijkheden van High Moisture Extrusion

Voor ons hoogwaardige vleesalternatief wordt gebruik gemaakt van de techniek High Moisture Extrusion, ook wel extruderen genoemd. Dit is een enorm uitgebreide vormgevingstechniek waarbij een diversiteit aan producten gecreëerd kan worden. Van verschillende soorten voedsel zoals pasta of vleesvervangers, tot aan kunststoffen en metalen. Binnen de levensmiddelenindustrie zijn zetmeel- en proteïne houdende grondstoffen de belangrijkste materialen voor onder andere High Moisture Extrusion. Deze grondstoffen zorgen voor het vormen van specifieke eigenschappen van het eindproduct.

Bij Ojah worden vleesvervangers geproduceerd met behulp van High Moisture Extrusion. Het produceren van vleesvervangers door middel van extrusie heeft vele voordelen doordat malsheid, vorm en textuur te reguleren zijn. Hierdoor kan een vleesvervanger verwerkt worden tot talloze soorten eindproducten.

Product dat lijkt op vlees

Door middel van High Moisture Extrusion ontstaat een product, bestemd voor de mensen die geen vlees willen eten maar toch iets willen dat op basis van plantaardige eiwitten is ontwikkeld en lijkt op de smaak en textuur van echt vlees. Met deze producten kunnen mensen over de hele wereld geïnspireerd worden om meer en vaker voor plantaardige eiwitten te kiezen. Ook wat betreft duurzaamheid is onze food innovatie een goede keus.