Cuneraweg 9c
4051 CE Ochten – Nederland
Telefoon: 085 – 902 02 40
info@ojah.nl

geschiedenis

Het eerste begin

Ojah is in 2009 opgericht door Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen. De drie waren collega’s van elkaar en samen vormden ze een uniek aanvullend team: Frank is ondernemer, Jeroen communicatiestrateeg en Wouter technologiespecialist. Alle drie hadden ze een achtergrond in food engineering. Tijdens hun praktische onderzoeken deden ze van alles. Voor internationale food bedrijven ontwikkelden ze chips, maakten ze biologisch afbreekbare, kunststof bloempotten van aardappelzetmeel en zochten ze uit hoe je met koolzuur hop kan extraheren.

Extrusie-technologen

Frank en Wouter zijn ervaren extrusie-technologen. Extrusie is een techniek waarbij een of meerdere transportschroeven in een metalen buis draaien en die o.a. wordt gebruikt om pastadeeg te maken.  Van alles hebben ze al toegepast op de techniek, en het zijn echte specialisten geworden. Ze hebben ideeën voor innovatie, maar wachtten nog op het juiste moment om iets te gaan ondernemen.

Het eureka moment

Als de mogelijkheid zich voordoet om zelf testen te doen, blijkt één van hun ideeën meteen een knalsucces. Met behulp van extrusie kunnen ze van sojameel en water een materie maken die dezelfde vezelstructuur heeft als vlees. Als Frank het voor het eerst proeft, zegt hij de voor Ojah legendarische woorden: “Verhip, het lijkt net kip!” De ontdekking is de basis voor de onderneming. Het product: plantaardige kip, met dezelfde textuur, dezelfde smaak (als je wilt), maar dan met een veel lagere ecologische footprint. Ze noemen het product Beeter, vanwege de bijzondere ‘bite’ en de kwaliteit van het product.

Ojah

Na de uitvinding duurt het even voordat alle intellectuele eigendommen zijn geregeld, maar in 2009 worden de Willie Wortels voor 100% eigenaar van de technologie en richten het bedrijf Ojah op.

De eerste klant meldt zich onmiddellijk aan en voor ze het weten, staan de drie oprichters ploegendiensten te draaien om de eerste 15.000 kilo plantaardige kip te maken.

Daarna gaat het snel:

2010: Introductie Ojah een eerste product in de winkel in Nederland
2011: Ojah bouwt haar eigen productiefaciliteit in een oude fruitveiling in Ochten
2012: Ojah wint award ‘Meest innovatieve MKB bedrijf van Nederland’
2013: De productielocatie van Ojah is BRC gecertificeerd
2016: Beeter is verkrijgbaar in 21 landen
2016: De tweede productielijn wordt in gebruik genomen
2017: De productiecapaciteit van Ojah bereikt 1600 ton Beeter per jaar. De derde productielijn is inmiddels besteld
2017: Overname door Korys en Management Team
2017: Installatie van de derde productielijn
2018: Samenwerkingsverband met Kerry Group
2018: Ruimte toegewezen voor de bereiding en afronding van producten
2019: Installatie van de vierde en vijfde productielijn