Plantaardig
Een plantaardig dieet is goed voor het milieu
Het produceren van voedsel is een proces dat veel van de wereld vraagt. Het kost water, elektriciteit en er gaat bos en natuur verloren. Maar zonder voedsel blijven we niet in leven dus is het noodzakelijk om dit te produceren. Om toch een steentje te kunnen bijdragen aan een beter milieu en de schade die gemaakt wordt door het produceren van vlees, vis en zuivel te beperken, kun je een begin maken door een dag in de week plantaardig te eten. Hiermee verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon met wel 5 tot 10 procent.
Goed voor je gezondheid
Een plantaardig voedselpatroon is niet alleen beter voor dier en milieu, het is ook beter voor je gezondheid. Door minder vlees te consumeren verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Als alternatief voor vlees zou je bijvoorbeeld meer peulvruchten, groenten, fruit, noten, volkoren graanproducten of vleesvervangers kunnen eten. Het is natuurlijk niet zo dat er helemaal geen vlees meer gegeten mag worden. In de schijf van vijf staat onbewerkt vlees nog steeds opgenomen en het past daarnaast in een gezond eetpatroon. Wel wordt aangeraden er niet meer dan 500 gram per week van te nuttigen.
Een nieuwe levensstijl aanmeten
Echter is het niet noodzakelijk om vlees te eten en zou je het prima in zijn geheel kunnen vervangen door producten die plantaardig zijn. Maar een levensstijl aanmeten die volledig plantaardig is kan een hele uitdaging zijn. We willen wel graag meer fruit en groente tot ons nemen, onze ecologische voetafdruk verbeteren en weinig tot geen melk, vlees en vis eten. Maar tegelijkertijd roept zo’n nieuwe levensstijl vragen op. Krijgen we met een plantaardig dieet wel genoeg eiwitten en calcium binnen? En vitamine B12?
Voedingsstoffen in een plantaardig dieet
Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen bij een plantaardig dieet kun je bijvoorbeeld je roomboter vervangen voor 100 procent plantaardige margarine. Of melk en yoghurt vervangen voor een plantaardige versie op basis van getextureerd eiwit. Daarnaast bestaan er tegenwoordig enorm veel varianten van vleesvervangers om je maaltijd compleet te maken, bijvoorbeeld op basis van sojabonen. Boordevol eiwitten en enorm vezelrijk. Noten zijn ook een goede toevoeging omdat deze veel eiwitten, diverse vitamines en ijzer bevatten. Naast deze voorbeelden bestaan er nog tal van andere producten die passen in een plantaardig dieet, waardoor je toch al je dagelijkse aanbevolen hoeveelheden aan voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt.
