Vleesvervangers
Wat zijn vleesvervangers?
Vleesvervangers zijn een voedzaam alternatief om de lege plek op je bord op te vullen. Het zijn voedingsmiddelen die de functie hebben vlees als maaltijdcomponent te vervangen. Vleesvervangers zijn er in allerlei soorten en maten en verschillen in voedingsstoffen en structuur enorm van elkaar.
Vleesvervangers zijn dus niet per definitie alleen een vervanging voor een hamburger bij het avondeten. Het kan ook een alternatief zijn voor bijvoorbeeld kip en vis. En daarnaast kunnen vleesvervangers ook vleeswaren dat dient als broodbeleg of een snack als tussendoortje vervangen. Een reden om te vervangen kan zijn vanwege de voedingsstoffen, of om de hartigheid of structuur van een vlezige maaltijd te evenaren. Dit alternatief voor vlees draagt bij aan een veelzijdige levensstijl.
Plantaardige eiwitten in vleesvervangers
Vlees bevat met name proteïne en sporen van ijzer en vitamine B12. Om de proteïne die standaard in vlees te vinden is aan vleesvervangers toe te voegen, kunnen eiwitten uit planten, zuivel, vis, insecten, eieren of schimmels gebruikt worden. Maar ook in peulvruchten zitten veel proteïne. En dan met name in kikkererwten en sojabonen. In sojabonen zit een percentage van 35 procent proteïne, wat ze zeer geschikt maakt om te verwerken als vleesvervangers.
Hoe dragen vleesvervangers bij aan een duurzaam eetpatroon?
Tijdens het verwerkingsproces van sojabonen worden eerst de hullen om de boon verwijderd. Van de gepelde bonen wordt olie gemaakt. Het sojaschroot dat achterblijft wordt vermalen tot sojameel. Dit meel kan dienen als eiwitrijke grondstof voor voornamelijk veevoeders. Want een dier neemt in zijn hele leven vele kilo’s plantaardige eiwitten tot zich (waaronder soja). Maar het kan nog veel beter gebruikt worden om direct te consumeren, bijvoorbeeld in de vorm van vleesvervangers. Een koe heeft bijvoorbeeld 26 kilo droog plantaardig eiwit nodig om 1 kilo eetbaar eiwit te produceren. Wanneer wij het direct zouden consumeren zouden we veel minder land, energie, CO2-uitstoot en water nodig hebben om onze wereld te kunnen voeden.
Een plantaardige revolutie wordt via deze manier gestimuleerd met duurzame eiwitproducten die direct gebruikt worden om te consumeren. Buiten dat deze manier vele voordelen heeft voor het milieu, wordt er ook steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen. En wanneer meer mensen over de hele wereld kiezen voor vleesvervangers, kunnen we met zijn allen de wereld verbeteren.
